De cognitieve gedragstherapie is bij heel wat probleemgebieden aangewezen. Er gebeurt ook heel wat wetenschappelijk onderzoek naar het effect van gedragstherapeutische interventies. Traditioneel is de gedragstherapie bijzonder zinvol bij angststoornissen en depressie, maar tal van andere problematieken kunnen gedragtherapeutisch behandeld worden, zoals eetstoornissen en impulscontrolestoornissen en gedragsstoornissen bij kinderen. Er bestaan ook vormen van gedragstherapeutisch geïnspireerde relatietherapie en steeds meer aandacht gaat naar de zogenaamde persoonlijkheidsstoornissen en naar toepassingen bij medische problematieken. Het is duidelijk dat gedragstherapie veel meer doet dan symptomen aanpakken, maar dat men probeert in te werken op de oorzakelijke en in stand houdende factoren van het menselijk lijden.
Zelf richt ik me in het bijzonder op de volgende problematieken:
- Angststoornissen: De cognitieve gedragstherapie is de behandeling bij uitstek voor alle mogelijke fobieën en dwangstoornissen, zoals specifieke fobieën voor dieren, of situatiegebonden fobieën als angst voor open ruimtes en vliegangst. Maar ook bij paniekstoornissen, met de bijhorende bedreigende lichamelijke ervaringen is de gedragstherapie de eerste keuze behandeling. Vergelijkbare technieken worden gebruikt bij dwangstoornissen zoals smetvrees en.controledwang.
- Depressies: De cognitieve therapie gaat ervan uit dat ook depressies onder meer het resultaat zijn van foute overtuigingen, die men dan gaat uitdagen en bijsturen. Recentelijk zijn er heel wat nieuwe evoluties binnen de gedragstherapie, die aantonen hoe een geleidelijke heropbouw van het activiteitenniveau en meditatieve technieken kunnen bijdragen tot een herstel uit een depressie en vooral hoe herval kan voorkomen worden.
- Verwerkingsproblemen: vanuit een gedragstherapeutisch kader helpen we mensen bij het moeizame proces om onaanvaardbare realiteiten toch een plaats te geven in het eigen levensverhaal.
- Medische problematieken: een medische aandoening kan het moeilijker maken om een (nieuw) leven uit te bouwen. Gedragstherapeutische principes kunnen hier behulpzaam bij zijn. Zie ook bij Neuropsychologie.